Genel Bilgiler


 

Elektronik ve Otomasyon Bölümü, elektronik bilimiyle ilgili teknolojilerin gün geçtikçe daha da öneminin artmasıyla ara eleman ihtiyacını karşılamak için kurulmuş  önlisans seviyesinde akademik eğitim veren bir bölümdür. Teknolojik ilerlemelere  bağlı olarak bölüm içersinde uygulanan programlar günlük hayatta ve  sanayide kullanılan bir çok sistemin eğitimini direkt ve dolaylı olarak referans almaktadır. Bu bölümün amacı, sektörün ihtiyaçlarına yanıt veren, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gereken mesleki yetkinlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanlarının yetiştirilmesidir. Bu amaçla Elektronik Teknolojisi, Elektronik Haberleşme Teknolojisi , Biyomedikal Cihaz Teknolojisi ve Kontrol otomasyon Teknolojisi Programları 2011-2012 eğitim-öğretim yılı bahar yarıyılı itibariyle Elektronik ve Otomasyon Bölümü altında uygulanmaktadır.

Programımızda öğrenim süresi 2 yıldır. Mezunlarımız Tekniker ünvanını almaktadır. Elektronik Otomasyon Bölümündeki tüm programlarının birinci ve ikinci öğretim kontenjanları her yıl ÖSYM kontenjanlarına göre güncellenmektedir. 2017 yılından itibaren programlarımıza sınavsız geçiş uygulaması kaldırılmıştır. Tüm lise programlarından yüksekokulumuza seçme sınavından alınan puana göre başvuru yapılabilir. Ortaöğretim Mesleki Teknik Eğitim Programlarından bölümümüz programlarının  benzerlerinden mezun olanlara ilave ek puan verileceği belirtilmiştir. Genel olarak İstanbul-Marmara Teknik Eğitim Bölgesinden mezun olan ve derslerinde üstün başarı sağlamış Orta Öğretim Puanı Yüksek meslek lisesi mezunu teknisyen öğrenciler programlarımızda okumaktadır. Yalnız tüm ülke genelinden kayıt olmak isteyen öğrencilere sınav üstünlüğüne göre kayıt hakkının açılmasıyla birlikte puanlarının aşırı yükseleceği öngörülmektedir.  2019-2020 öğretim yılından itibaren 4 gündüz 1 gece toplam 5 programımızda eğitim öğretim devam etmektedir. 

2019 YKS kılavuzuna göre bölümümüzün kontenjanları -tam doluluğa ulaşmış olup- aşağıdaki tabloda sunulduğu gibidir:

Elektronik ve Otomasyon Bölümü Genel Kontenjan (18.07.2019 tarihli) Ek Yerleştirme (03.09.2019 tarihli)
Elektronik Haberleşme Teknolojisi 60 3
Elektronik Haberleşme Teknolojisi (İÖ) 60 5
Elektronik Teknolojisi 50 3
Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi 50 1
Toplam 220 12

Kontenjanlarımızdan yüksek puan almış yalnız; tüm Türkiye'ye hitap eden İstanbul bölgesindeki kaydadeğer üniversitelerin Elektrik/Elektronik/Kontrol/Biyomedikal/Haberleşme Mühendisliklerini istemelerine rağmen yerleşemeyen tüm lise türlerinden mezun olan öğrencilerin 2+2 (Önlisans +Lisans Tamamlama) akademik eğitim modelinden yararlanabilmesi için bölümümüzde Elektronik ve Otomasyon ön lisans eğitimi almaları büyük bir fırsat olarak nitelendirilmektedir. 

Programımıza yerleşen  lise mezunları, buradan Elektronik, Haberleşme, Kontrol Otomasyon ve Biyomedikal dallarında  kullanılan alet ve cihazlarda oluşabilecek teknik problemleri farklı bakış açıları ile çözmeyi öğrenerek mezun olurlar.

Öğrenim süreleri boyunca aldıkları dersler, hazırladıkları ödev ve projeler problem çözme yetilerini geliştirmek için kullandığımız en önemli araçlardır.

Elektronik, Haberleşme, Kontrol  ve Biyomedikal konuları ile ilgili becerilerini geliştirirken sadece alıcı olarak değil, öğrendikleri bilgileri pekiştirme ve kendi düşünceleri ile birleştirip çözüm odaklı çalışmayı öğrenirler.

Programlarımızın dersleri projektörlü ve  akıllı tahtalı laboratuvlarda yapılmakla beraber, laboratuvarlarımızda deney setleri, elektronik devre tasarımı, çözümü ve ölçümü için araç-gereçleri yeterli seviyede bulunmaktadır. Bölümümüzdeki lobaruvar ile , öğrencilerimizin mesleki eğitimi tam anlamı ile almaları hedeflenmektedir. 

 

 


Bu sayfa Electronics and Automation Department tarafından en son 23.11.2023 11:58:31 tarihinde güncellenmiştir.

Elektronik ve Otomasyon Bölümü

HIZLI ERİŞİM